Απο την Κωνσταντίνα Κοντομάρη (*)
Πολλές φορές το να μιλήσουμε στα παιδιά για χρήματα αποτελεί ταμπού γιατί πιστεύουμε ότι είναι μικρά για τέτοιες συζητήσεις ή ακόμα και επικίνδυνες ..
Όμως στην εποχή που ζούμε είναι επιτακτική ανάγκη περισσότερο από ποτέ τα μαθήματα οικονομικής παιδείας όπου το ψηφιακό νόμισμα και οι αγορές γίνονται πλέον από ειδικές πλατφόρμες από το κινητό ή το τάμπλετ ή τον υπολογιστή και καθημερινά ολοένα και περισσότερο στα παιδιά είναι μέρος της καθημερινότητας τους.
Επομένως εάν δεν μιλήσουμε και δεν εκπαιδεύσουμε εμείς σωστά τα παιδιά ενδεχομένως να είναι πιο επιρρεπή σε συνήθειες που δε θα είναι οι ιδανικές για τον σωστό προγραμματισμό της ζωής τους.
1.Ρωτήστε το παιδί από πού πιστεύει ότι έρχονται τα χρήματα
Λόγω της δουλειάς που κάνω έρχομαι σε επαφή με πολλά παιδάκια και στην ερώτηση αυτή έχω ακούσει πολλές ενδιαφέρουσες απαντήσεις όπως (από τον Θεό, τον ουρανό, τη γιαγιά , τον παππού, τη μαμά ,τον μπαμπά ,την τράπεζα τον Αη Βασίλη)
2.Του εξηγούμε τι είναι τα χρήματα και πώς έρχονται μέσα στο σπίτι .
Του μιλάμε για την εργασία μας και πως εμείς εξοικονομούμε τα χρήματα για τις ανάγκες μας (φαγητό ,νερό ,φως, στέγη)
Ετσι το παιδί σιγά-σιγά αρχίζει να αντιλαμβάνεται την έννοια του χρήματος μέσα από τις οικογενειακές ανάγκες που είναι και αυτό μέλος της οικογενειακής ομάδας
3.Το παίρνουμε μαζί μας στην αγορά
Πχ στο σούπερ μάρκετ και του εξηγούμε πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε σύγκριση προιόντων και να πάρουμε το καλύτερο προιόν με την καλύτερη τιμή
4.Οταν λαμβάνουμε λογαριασμούς
Του εξηγούμε ότι για όλες τις παροχές που έχουμε πληρώνουμε ένα ποσό .Καλό είναι να του εξηγήσουμε στις ημέρες εργασίας που αντιστοιχούν .
Ετσι θα καταλάβει ότι για το νερό ,το φως ,το ίντερνετ πληρώνουμε κάποια χρήματα και ίσως την επόμενη φορά κλείσει το φως όταν βγεί από το δωμάτιο του.
5.Του μιλούμε για το ATM
Τι είναι και πώς μας εξυπηρετεί .Πολλά παιδιά πιστεύουν ότι είναι ένα παιχνίδι που βγάζει λεφτά από τον τοίχο.
Του εξηγούμε ότι τα χρήματα που βγάζει τα έχουμε κερδίσει από την εργασία μας ή τις αποταμιεύσεις που έχουμε και κάθε φορά που σηκώνουμε χρήματα μειώνονται από τον τραπεζικό μας λογαρισμό.
6.Του μιλάμε για το πλαστικό χρήμα
Σε μια εποχή που η χρήση των πιστωτικών καρτών και οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου είναι μέσα στην καθημερινότητα μας κάνει ακόμα πιο δύσκολο για τα παιδιά να καταλάβουν το κόστος των άλλων πραγμάτων αφού δεν πληρώνουν με χρήμα αλλά με <<πλαστικό χρήμα>> Εξηγούμε τις διαφορές μεταξύ πλαστικού και φυσικού χρήματος για να μπορεί να κατανοήσει την πραγματικότητα
7.Να του δίνουμε χαρτζιλίκι
Συγκεκριμένη μέρα την εβδομάδα .Ετσι μαθαίνει προγραμματισμό και το κάνει να νιώθει σημαντικό μέλος της οικογένειας καθώς και υπεύθυνο για το πώς θα το διαχειριστεί.
Το κάνει να νιώθει το αίσθημα της ανεξαρτησίας ,της αυτονομίας ,επίσης μαθαίνει την αγοραστική αξία του χρήματος και μπαίνει στο πνεύμα της οικονομικής διαχείρησης.
8.Του μιλάμε για την αξία της αποταμίευσης ,της ασφάλισης και της προσφοράς
Η σωστή διαχείριση τους δίνει επιλογές και το ταξίδι μέχρι να γίνει κάποιος οικονομικά ελεύθερος είναι μαγικό γιατί μεγαλύτερη σημασία έχει το ταξίδι απ ότι ο προορισμός .
(*) Κωνσταντίνα Κοντομάρη -Χρηματοοικονομικός Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Συγγραφέας προσωπικής ανάπτυξης
Πηγή: https://now24.gr/pos-na-boithisoume-ta-paidia-na-ginoun-oikonomika-eksupna/