Κωνσταντίνα Κοντομάρη – Χρηματοοικονομική Aσφαλιστική Σύμβουλος

Ενσυναίσθηση είναι η δεξιότητα του ατόμου να μπαίνει στη θέση του άλλου και να <<βλέπει μέσα από τα μάτια του>> χωρίς να τον κρίνει σύμφωνα με τις δικές του πεποιθήσεις και το προσωπικό σύστημα αξιών.
Με την ενσυναίσθηση κατανοούμε τα συναισθήματα του άλλου παρόλο που πολλές φορές λόγω των δικών μας βιωμάτων από την παιδική ηλικία και της διαστρεβλωμένης αντίληψης της ενσυναίσθησης πολλές φορές δημιουργούν παρερμηνείες για τον ακριβή ρόλο της ενσυναίσθησης.

Ολο και περισσότερη είναι η ανάγκη των γονέων να αναπτύξουν την δεξιότητα της ενσυναίσθησης και να μεταλαμπαδεύσουν τον σπουδαίο ρόλο της στα παιδιά για να έχουμε ένα κόσμο διαφορετικό που διευρύνει τα όρια του “ΕΓΩ” στο “ΕΜΕΙΣ” με περισσότερη δικαιοσύνη ,ισότητα ,ελευθερία και αγάπη.
Ετσι αναδεικνύουν την μοναδικότητα του ατόμου με σεβασμό πάντα στη διαφορετικότητα κάτι που ενισχύεται με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης δεξιότητας.

Μέσα στην καθημερινότητα πολλές φορές τα παιδιά καλούν τους γονείς να συμμετέχουν στο παιχνίδι τους
Σίγουρα δεν είναι πάντα εφικτό όμως μέσα από το παιχνίδι που τα παιδιά άλλοτε χάνουν και άλλοτε κερδίζουν είναι σημαντικό να τα ρωτάμε πως νιώθουν ,πως αισθάνονται και να συνδέουμε το ερέθισμα με το συναίσθημα και το αποτέλεσμα.

Πολλές φορές όμως “λυπόμαστε” το παιδί και θέλουμε να το διευκολύνουμε με αποτέλεσμα να προλαβαίνουμε κάθε του ανάγκη και επιθυμία κάθε φορά που διεκδικεί κάτι καινούργιο.

Μια άλλη βασική δεξιότητα είναι η εκμάθηση οικονομικής παιδείας όπου μαζί με το παιδί το βοηθάμε να γράψει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και με σωστή στοχοθεσία και προτεραιοποίηση του δίνουμε να καταλάβει την δική του συμμετοχή για την επίτευξη των στόχων του.

Φωνάζει, κλαίει ,θυμώνει ,αντιδράει και εμείς για να μην <<στεναχωριέται>> υποκύπτουμε από <<αγάπη>>
Όμως έτσι μένουμε σε μια επιφανειακή αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς πραγματικά να έχουμε μπει στη θέση τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της νευροεπιστήμης το κλειδί για πραγματική υποστήριξη ,έμπνευση και ανάπτυξη είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης
Συν-αισθανόμαστε << με το παιδί >>και όχι <<για το παιδί>>

Ετσι το βοηθάμε και είμαστε δίπλα του
.Στην επίτευξη των στόχων του
.Να ενισχύσει την δεξιότητα της συνεργασίας και όχι του ανταγωνισμού
.Να αναγνωρίσει τα συναισθήματα του και μέσα από Αναγνώριση- Αποδοχή –Αλλαγή να νιώσει εσωτερική ηρεμία
.Να συνειδητοποιεί την μοναδικότητα του τα ιδιαίτερα ταλέντα του και να σέβεται την διαφορετικότητα
.Να είναι καλός ακροατής και να επικοινωνεί καλύτερα

Πρώτα εμείς θα δείξουμε ενσυναίσθηση στα παιδιά και θα είμαστε το δικό τους παράδειγμα πάντα με αποδοχή να του δίνουμε αγάπη χωρίς όρους αλλά με όρια .
Ετσι θα μάθουν και αυτά να νοιάζονται και να συμπονούν τους άλλους με σεβασμό στις ανάγκες και στις επιθυμίες τους χωρίς κριτική αλλά με σεβασμό και αγάπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *